2024-01-25 – Geo-hydrologisk riskprognos – Nationellt centrum för naturkatastrofövervakning och varningar

Denna torsdag (25/01/2024) presenteras riskscenariot för geohydrologiska händelser för mesoregionerna i Brasilien nedan:

Hydrologisk risk

Det anses HÖG möjligheten att hydrologiska händelser inträffar i mesoregionerna, Metropolitan São Paulo och Vale do Paraíba, med tonvikt på kustregionen i dessa mesoregioner, i delstaten São Paulo; på grund av prognosen för regnskurar och betydande ansamlingar, med risk för snabba översvämningar, översvämningar och stadsöversvämningar i områden med dåliga dräneringssystem (Figur 1).

Det anses MÅTTLIG möjligheten att hydrologiska händelser inträffar i Litoral Sul Paulista mesoregioner, i delstaten São Paulo; från Zona da Mata och Vale do Rio Doce, i delstaten Minas Gerais; Norra och nordvästra kusten av Espírito Santo delstaten Espírito Santo; Coastal Lowlands, South and Central Fluminense och Metropolitan Rio de Janeiro, i delstaten Rio de Janeiro, på grund av prognosen för regn som kan vara av stark intensitet, vilket kan bidra till förekomsten av snabba översvämningar, översvämningar och urbana översvämningar i områden med ett dräneringssystem. dålig dränering (Figur 1).

Det anses MÅTTLIG möjligheten att hydrologiska händelser inträffar i mesoregionerna norra Catarinense och Vale do Itajaí, med tonvikt på kustregionen, i delstaten Santa Catarina, på grund av prognosen om ihållande regn, med risk för översvämningar, översvämningar och stadsöversvämningar i områden med dåligt avloppssystem (Figur 1).

Det anses HÖG möjligheten att hydrologiska händelser inträffar i mesoregionerna södra Bahia och Recôncavo Baiano, i delstaten Bahia, på grund av tidigare ansamlingar och prognosen för regnskurar av måttlig till kraftig intensitet, med risk för översvämningar, översvämningar och tätorter översvämning i områden med dåligt avloppssystem (Figur 1).

Figur 1 – Möjlighet att hydrologiska händelser inträffar i minst en kommun i de angivna mesoregionerna. Denna karta är utarbetad av ett multidisciplinärt team, med hänsyn till aktuella hydrologiska riskscenarier som lagts till regnprognosen.

Geologisk risk

Det anses VÄLDIGT LÅNG möjligheten till massrörelser (i rött, i figur 2) i huvudstadsregionen Salvador, i delstaten Bahia, på grund av prognosen för regnskurar av måttlig till kraftig intensitet och betydande tidigare ansamlingar. Detta scenario indikerar att det finns möjlighet till spridda förekomster av jordskred, med möjlighet till utbredda skred på högriskstadssluttningar, förutom “barriärfall” på sidan av motorvägar.

Det anses HÖG möjligheten till massrörelser (i orange, i figur 2) i Sul Baiano mesoregionen, i delstaten Bahia, på grund av prognosen för regnskurar av måttlig till kraftig intensitet och betydande ansamlingar. Detta scenario indikerar att det finns en möjlighet för enstaka och/eller spridda förekomster av jordskred, främst i tätortssluttningar, förutom enstaka “barriärfall” på sidan av motorvägar.

Det anses MÅTTLIG möjligheten för massrörelser (i gult i figur 2) i mesoregionen Centro Sul Baiano, i delstaten Bahia, på grund av prognosen för regnskurar av måttlig till kraftig intensitet. Det här scenariot indikerar att det finns en möjlighet att enstaka förekomster av jordskred, främst i tätortssluttningar, utöver eventuella “barriärkollapser” på sidan av motorvägar.

Det anses HÖG möjligheten till massrörelser (i orange, i figur 2) i kustremsan i Metropolitan São Paulo och Vale do Paraíba mesoregions, i delstaten São Paulo, Sul Fluminense, markerad, kusten i delstaten Rio de Janeiro, på grund av de senaste dagarnas höga ansamlingar och prognosen om fortsatt regn som kan komma med stark intensitet, vilket kan öka markfuktigheten. Detta scenario indikerar att det finns en möjlighet för spridda jordskred, särskilt på urbaniserade sluttningar, men möjligheten att inträffa på naturliga sluttningar kan inte uteslutas; förutom enstaka “fall av barriärer” på sidan av motorvägar.

Det anses MÅTTLIG möjligheten till massrörelser (i gult, i figur 2) i mesoregionerna Vale do Paraíba och Metropolitana de São Paulo, i delstaten São Paulo; Syd/sydväst om Minas Gerais, Zona da Mata och Metropolitan Belo Horizonte, i delstaten Minas Gerais; Storstadsregionen Rio de Janeiro, söder, Vale do Paraíba, Baixadas Centro och Fluminense, i delstaten Rio de Janeiro; och hela delstaten Espírito Santo, på grund av prognosen för regn som kan förekomma med kraftig intensitet. Det här scenariot indikerar att det finns en möjlighet att enstaka förekomster av jordskred, främst i tätortssluttningar, utöver eventuella “barriärkollapser” på sidan av motorvägar.

Det anses MÅTTLIG möjligheten till massrörelser (i gult, i figur 2) i mesoregionerna Vale do Itajaí och Norte Catarinense, i delstaten Santa Catarina och Metropolitana de Curitiba, i delstaten Paraná, på grund av den meteorologiska prognosen som indikerar ihållande regn under hela landet dag, läggs till den ackumulerade nederbörden som redan observerats under de senaste 24 timmarna, vilket kan öka markfuktigheten. Detta scenario indikerar att det fortfarande kommer att finnas möjlighet att enstaka skred inträffar i kommuner i dessa regioner, främst i tätortssluttningar.

20240125_geo.png

Figur 2 – Möjlighet att skred inträffar i minst en kommun i de angivna mesoregionerna (och/eller regionala indelningar). Denna karta är utarbetad av ett multidisciplinärt team, med hänsyn till förhållandena för aktuella geologiska riskscenarier som lagts till regnprognosen.

Vill du bidra genom att registrera förekomsten av geodynamiska (massrörelser) och/eller hydrologiska (översvämningar och/eller översvämningar) händelser i din kommun? Din information är välkommen, även små händelser är extremt viktiga för att utvärdera kvaliteten på varningar som utfärdas av CEMADEN.

Vänligen fyll i det korta frågeformuläret på länken nedan:

http://www2.cemaden.gov.br/ocorrencias/index.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *