Paolla Oliveira svarar på kritiken: “Jag mår bra, så jävla det”

Året började på ett turbulent sätt för Paola Oliveira. Efter att ha delat en video som hade roligt på en repetition på Grande Rio, sambaskolan där hon är trumdrottningen, var skådespelerskan målet för en störtflod av förolämpningar. Internetanvändare kritiserade hennes vikt, sa att hon var “för gammal” för att fortsätta delta i karnevalen och förringade henne på otaliga sätt. Men när hon kom för att bli fotograferad av CLAUDIA i en herrgård i Cotia, São Paulo, visade stjärnan inga tecken på att bära på sig några ånger efter de senaste attackerna.

Paolla var som vi känner henne från tv: leende, skämtade, redo att arbeta – verkligen orubblig och villig att spendera de kommande tio timmarna med vårt team.

“Jag byggde upp min självkänsla med tiden.” (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Paolla och konstruktionen av självkänsla

I slutet av dagen, när vi satte oss ner för att prata när regnet föll utanför, kunde jag inte låta bli att kommentera hans känsla av självförtroende. “Har du alltid varit så här?” Jag frågade. Hon log och sa snabbt: “Jag byggde upp min självkänsla med tiden”.

Paolla förklarar att hon i början av sin karriär alltid fick frågan om de delar av sin egen kropp som hon inte gillade. Lika mycket som hon mådde bra om sig själv kände hon sig tvungen att ge vad allmänheten ville ha.

“Jag gick igenom flera faser: ett tag pratade jag illa om mitt hår och sa att det borde vara annorlunda. Sedan började jag kritisera mina lår. Jag kom till en punkt där jag till och med fick defekter på mina fötter, säger hon.

Att hantera haters

Efter några år fick sekvensen av självbedömningar henne att tänka: det här var inte rätt. Oavsett hur mycket hon försökte uppnå ett estetiskt ideal, skulle folk alltid hitta något fel.

Fortsätter efter annonsering

“Sociala medier bevisar detta hela tiden. Det finns tillfällen då det inte hjälper: kommentaren blir inte bra, bilden kommer inte att glädja oss, vi börjar tvivla på vad människorna runt omkring oss tänker. Men i slutändan är det jag som måste ha det bra med mig. Självförtroende är något som kommer inifrån.”

Paolla Oliveira blå kjol claudia magazine
Paolla Oliveira bär Francesca Kjol; Top Drama och Louis Vuitton smycken. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Angående de förolämpningar han fick i början av januari svarar stjärnan: ”Jag vet att jag inte är som folk säger att jag är. Jag mår bra, så jävla det.

“Tänk vad du vill.” Paolla är eftertrycklig, men hon försäkrar att detta inte är arrogans. Snarare tvärtom: för henne är tänkandet resultatet av hennes egen förstärkning och känsla av värde.

Paolla Oliveira blå kjol claudia magazine
Paolla Oliveira bär Francesca Kjol; Top Drama och Louis Vuitton smycken. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

“Självförtroendets resa kan vara väldigt ensam. Ibland ser vi oss omkring och hittar inte det stöd vi behöver.”

Egen tillgivenhet

Lika smärtsamt som det är att vara måltavla för en obeveklig publik, med hennes egen image som bedöms varje minut, lyckas skådespelerskan ändå få fram en konstruktiv läxa.

Fortsätter efter annonsering

“Jag har upplevt denna enorma exponering under lång tid. Jag bestämde mig för att ha lite mer tillgivenhet och vänlighet mot mig själv, vare sig det gäller min kropp eller mina attityder. Jag är i fred med min ofullkomlighet.”

Detta betyder uppenbarligen inte att turbulenta episoder som de hon har upplevt inte påverkar henne. Vid andra tillfällen gjorde attackerna henne ledsen och undrade i flera dagar vad de tänkte om henne. I dag tar hon allt lättare.

Paolla Oliveira claudia magazine februari 2024
Paolla Oliveira bär Água de Coco Look och Jack Vartanian Jewelry. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)
Paolla Oliveira claudia magazine februari 2024
Paolla Oliveira bär Água de Coco Look och Jack Vartanian Jewelry. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Paolla erkänner att hon skrattar åt några av kommentarerna som hon oundvikligen slutar med att läsa, även utan att mena det. “Nu har jag tillräckligt med attityd för att prioritera mig själv över andras förväntningar”, säger hon.

Konstnären vet att, oavsett hur mycket hon anser sig vara en kvinna i färd med att befria sig från estetiska normer, kommer hon aldrig att bli fri så länge hon bedöms av kläderna hon bär eller av det faktum att hon “blir äldre”. ” (bland många citat: skådespelerskan fyller 42 år 2024).

Det är ett tveeggat svärd: samhället, genom att döma henne, sätter en ouppnåelig standard och innebär också att vem som helst kan möta samma kritik. “Åldrande är en del av livet, det går inte att förneka det. Det enda alternativet att inte bli gammal är att dö ung, och det vill jag inte. Jag älskar livet”.

Fortsätter efter annonsering

På något sätt går det inte att undkomma en viss känsla av otillräcklighet – och det var det som ledde till att hon äntligen började slå tillbaka mot det hat hon tar emot. “Det fanns ett ögonblick då jag tänkte,” det är över! Låt oss sluta prata om mig.’ Och om de pratar så svarar jag så att de vet att jag är här.”

I detta är hon fullt medveten om att vara insatt i ett patriarkalt samhälle. “Varför påverkar dessa frågor bara kvinnor och inte män? Säg samma saker för dem!”

Berömmelse, krav och ladda din energi

Paolla Oliveira röd skjorta
Paolla Oliveira bär Joao Maraschin-tröjan; Nart Ringar och örhängen (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Sedan debuten på Globo 2005 (slutet på hennes fasta kontrakt med sändaren tillkännagavs i december förra året) har skådespelerskan hanterat berömmelse. Det har varit nästan 20 år i rampljuset.

”Berömmelse är bra, men dålig – det är bitterljuvt. Om det inte vore något positivt, skulle miljontals människor inte göra galna saker för att bli kända till varje pris. Men visst, om det bara vore blommor skulle vi inte behöva gå igenom så många prövningar, ständigt gå i terapi och ge tusen förtydliganden i intervjuer”, säger han förnuftigt.

För att balansera sig inför denna lavin av krav (som ofta uppstår samtidigt) vänder sig Paolla till naturen: ”Det tog mig ett tag att förstå varför jag alltid ger det här svaret. Nu förstår jag: naturen sätter oss på våra rättmätiga platser. Varje gång jag går igenom något svårt, oavsett om det är jobb eller ett avsnitt i min privata värld, reser jag till platser som Patagonien eller Sydafrika”, säger han.

Fortsätter efter annonsering

Paolla Oliveira röd skjorta
Paolla Oliveira bär Joao Maraschin-tröjan; Nart Ringar och örhängen (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Hon säger sig känna en enorm tröst när hon anländer till öde platser och inser att hon inte har kontroll över någonting omkring sig: “På en promenad känner du extrem kyla, möter hinder, får det regn. Att vara i den här positionen av “ingen kontroll” gör att vi prioriterar det som verkligen är viktigt, särskilt att arbeta i media.”

Enligt stjärnan får många artister att tro att de har en slags extra “kraft”, som om de hade en annan betydelse jämfört med andra. “Allt är en lögn. När jag går till naturen tänker jag: ‘Wow, jag är i den storleken’. Bara den lilla myran är under mig”, skämtar han.

Fast och stark

Paolla Oliveira omslag claudia
Paolla Oliveira bär NAU Bikini; Rober Dognani klänning och Nart smycken (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Förutom bergen, vattenfallen och stränderna som stärker henne så mycket, är det i konsten som Paolla Oliveira definitivt känner sig ifred.

“Konsten räddade mig. Jag kommer från en väldigt kaotisk, svår familj som hade svårigheter. Det var en ödmjuk verklighet. Länge undrade jag seriöst om någon av oss skulle klara det i livet”, säger hon.

Skådespelerskan säger att hon vid flera tillfällen tvivlade på om hon valde rätt väg – en osäkerhet som förstärktes av hennes pappa, en mycket strikt man, enligt Paolla. Han krävde att hon skulle studera och alltid gå längre — så mycket att skådespelerskan har en examen i sjukgymnastik, med rätt till forskarutbildning och allt.

Fortsätter efter annonsering

Paolla Oliveira omslag claudia
Paolla Oliveira bär NAU Bikini; Rober Dognani klänning och Nart smycken (Marina Zabenzi/CLAUDIA)
Paolla Oliveira omslag claudia
Paolla Oliveira bär NAU Bikini; Rober Dognani klänning och Nart smycken (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

“När jag plötsligt bestämde mig för att ändra min väg för att göra konst, i en familj som inte är på fältet, med en militärfar, var jag tvungen att vara väldigt bestämd”, säger han.

Det enda som inte fick henne att ge upp var att inse att konsten, trots alla motgångar, alltid lättade hennes själ. “Världen jag levde i var redan liten för mig. När jag gick på teater för första gången, eller upptäckte musiken i mitt liv, var jag redan äldre. Det var konsten som gjorde mig till den jag är idag.”

Nu, mycket mer än bara ett jobb, är skådespeleriet en sann befrielseövning för skådespelerskan: “Föreställ dig att varje dag känna en ny känsla, förstå hur någon som inte är du ser världen. Allt detta tömmer själen, får mig att försätta mig i otänkbara situationer. Det finns inget sätt att konst inte kan korsa oss, och när den korsar mig tar den lite av mig.”

Paolla Oliveira och karnevalen: samba i din egen takt

Paolla Oliveira claudia magazine februari 2024
Paolla Oliveira bär Água de Coco Look och Jack Vartanian Jewelry. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

På karnevalssöndagen uppträder Paolla som trummor i Grande Rio-paraden, på Marquês de Sapucaí. Synbart stolt säger skådespelerskan att hon är väldigt upprymd. I slutet av vårt samtal frågar jag om ursprunget till hans ärliga koppling till karnevalen.

“Jag minns det som om det var igår: jag, i mitt gamla hem, tittade på Globeleza på en liten tv. Jag lärde mig samba bara genom att titta på henne. Det jag ville mest var att vara på den där vackra och storslagna platsen“, det står.

Av ödets ironi började Paolla, många år senare, bo bredvid en sambaskola. Resten, ja, är historia. “Jag blev förtrollad av något jag såg på tv, och då var jag där själv, på den platsen jag drömde om så mycket”, säger hon känslomässigt.

Med en konsoliderad karriär och många projekt planerade till 2024 (som den andra säsongen av Justiça, där Paolla kommer att spela en romantisk roll med Nanda Costa), säger sig skådespelerskan vara uppfylld i sin karriär. Det betyder dock inte att hon inte odlar drömmar och planer för framtiden.

“Jag har upplevt hälsoproblem nära mig, särskilt med familjemedlemmar. Nu, mer än någonsin, ser jag att utan hälsa kommer vi inte särskilt långt, säger hon.

För nästa steg hon tar på sin resa vill stjärnan framför allt åtföljas av god hälsa och energi. “Det är allt jag vill ta mig igenom denna kaotiska värld som inte kommer att sakta ner på grund av någon.”

Lyckligtvis är Paolla redan expert på att ta tyglarna i den här världen för sig själv.

Paolla Oliveira randig baddräkt - claudia magazine
Paolla Oliveira bär en Pucci-baddräkt för Cidade Jardim och Ada örhängen. (Marina Zabenzi/CLAUDIA)

Text: Kalel Adolfo
Fotografera: Marina Zabenzi
Styling: Bruno Pimente
Fotoassistent: Fernando Bentes
Modeproduktionskoordinator: Juny Martins
Modeproduktion: Roberta Freitas och Daniel Sampaio
Hembiträde: Camiê
Skönhetsassistent: Júlia Boenoe med produkter från Dior Beaty, Keune Haircosmetics och Schwarzkopf
Retuschera: Philippe Mortosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *